14 kt. ring Cabochon m. ægte S fra Mads Z Gold Label

GUIDE

ORDFORKLARING - HVAD BETYDER DET?

Hvad betyder Tachymeter, eller hvorfor er et smykke rhodineret? Find svar på disse, og mange flere spørgsmål, i denne ordforklaring, der skal hjælpe med at blotlægge nogle af de mange terme som benyttes i guld og smykkebranchen.

URVÆRKER

Hvad betyder: Analog urværk
Analog tidsangivelse er visning af tiden med to-tre visere. Automatisk værk er værk, som trækkes op, når det moveres – f.eks. når det er på håndleddet. Værket hives op af en rotor, som bevirker at spænde værkets fjeder, som efterfølgende bringer energi, således værket drives.

Hvad betyder: Mekanisk urværk
Et mekanisk ur er sammensat af mekaniske dele. Det styres af en spændt fjeder, som frembringer sin energi. Mekaniske ure består af to typer: 1) Ure med automatisk optræk og 2) Ure med manuelt optræk. Det automatiske ur hives op af en rotor, som vender, når ejeren er i bevægelse. Det manuelle ur trækkes op hver dag ved at dreje urets krone, således fjederen spændes.

Hvad betyder: Quartz urværk
Quartz urværk drives af batteri sammenlignet med automatiske ure, der drives af en spændt fjeder.

Hvad betyder: Tachymeter
Tachymeter skalaer sidder på kransen af visse ure – oftest på kronografer. Tachymeteret benyttes til at måle hastighed bygget på bevægelsestiden eller til at måle afstanden bygget på hastigheden.

OVERFLADEBEHANDLINGER

Hvad betyder: Oxidering
Guld og sølv smykker bliver sædvanligvis mørkere med tiden, fordi de bliver udsat for ilt og andre former for gas – også kaldet oxidation/iltning. Især sølvet i smykker bliver påvirket af det. Hvis man specifikt ønsker mørke/sorte sølvsmykker, kan man effektivt foretage en oxidering, som frembringer en plan mørk overflade. Oxiderede sølvsmykker er moderne og giver et mere fikst og råt udtryk. Oxideret sølv benævnes også sort sølv. Vigtigt at nævne er, at oxideringen udelukkende er en overflade og kan dermed nemt ved brug slides, men det er muligt at få genoxideret smykkerne. Man kan gøre det selv ved brug af oxideringsvæske eller ved en guldsmed. Rhodinering

Hvad betyder: Rhodinering
Rhodinering er en overfladebehandling, hvor der anvendes rhodium. Det giver metallet en hvid og blank overflade og anvendes derfor med smykker i sølv og hvidguld. Behandlingen gør smykkerne modstandsdygtig over for misfarvninger og ridser og beskytter dem imod iltning, som kan gøre smykkerne mørkere. Rhodineringen kan godt nok slides af efter noget tid, men så kan smykkerne blot rhodineres igen.

Hvad betyder: Ruthinering
Ruthinering er en overfladebehandling, hvor der anvendes et lag af ruthenium. Ruthinering anvendes normalt ved sølvsmykker, hvor sølvet derigennem får en mørkere farve. Behandlingen anvendes som alternativ til oxidering, da det er mere slidstærkt og vanskeligere at ridse sammenlignes med oxiderede smykker. Sølvsmykker, der er ruthineret, får godt nok ikke den samme farve som oxiderede sølvsmykker, men farveforskellen er typisk meget lille.

Hvad betyder: Forgyldning
Forgyldning er en overfladebehandling, hvor der anvendes et tyndt lag guld, som føres på under et elektrolytisk bad, der forbinder guldet til et smykke, som oftest er lavet af sølv. Forgyldningen slides af med tiden, som andre overfladebehandlinger. Smykket bør derfor igen forgyldes, hvis det skal bevare sin smukke finish. Forgyldte sølvsmykker kan også risikere at oxidere, og i så fald er det vigtigt både at rense smykkerne og give dem et ekstra lag forgyldning, hvilket kan gøres ved en guldsmed.

METALLER

Stål
Stål er en legering af jern med kulstof og benyttes til flere formål. Der er mange typer af stål, og det benyttes til forskellige formål. Det er især udbredt at anvende stål til produktion af smykker og ure, hvor det er vigtigt, at det er rustfrit stål af god kvalitet. Godt kvalitetsstål indeholder nikkel, der er bundet meget hårdt, således det ikke hidfører hudgener. Stål kan farves sort eller forgyldes. Ved ure sker det oftest ved en PVD-behandling/IP-belægning, som bevirker, at stålet bliver modstandsdygtig over for ridser. Uret kan også opnå et flot ydre ved det. Ved en PVD/IP-forgyldning benyttes der typisk ikke ægte guld, men ’coating’, der til forveksling ligner guld. Dog er denne behandling typisk dyrere end en almindelig forgyldning, fordi den teknisk kræver mere og holder længere.

Titanium
Titanium/titan er et holdbart letvægtsmetal, som har flere formål til benyttelse. Titanium er især modstandsdygtigt over for oxidation/iltning og indeholder intet krom eller nikkel. Titanium er eftertragtet at benytte til at producere vielsesringe og ure. Det skyldes, at det ikke rummer krom eller nikkel samt, at det har en lettere vægt end f.eks. ure i stål. Dets lange holdbarhed er især populær ift. vielsesringe. Dog er det vanskeligt at ændre størrelsen på vielsesringen, når det er i titanium, og det er derfor betydningsfuldt, at størrelsen er rigtig fra starten. Titanium kan behandles i flere farver.

Sølv
Sølv er et blødt metal, som udvindes fra miner. Det er eftertragtet til at producere smykker, og smykkerne udføres almindeligvis i Sterling sølv. Sterling sølv er en legering, som er hårdere end rent sølv, hvilket gør det stærkere. Endvidere er det eftertragtet at give sølvsmykker en overfladebehandling; oxidering, rhodinering, ruthinering eller forgyldning.

Guld
Guld er et blødt og tungt metal, som oftest udvindes fra malme i miner. Det benyttes i høj grad til at producere smykker. Grundet sin blødhed benyttes det i legeringer med andre metaller (f.eks. kobber og sølv) for at gøre det stærkere. Guldets renhed angives i karat, hvor 24 karat er helt ren guld. I Danmark stempler vi guld- og sølvsmykker med lødighedsstempel, hvilket angiver mængden af ædelmetal i smykket.

Hvidguld
Hvidguld er en legering af guld, som rummer mere hvidt metal – oftest sølv eller palladium. Guldet bliver derved lysere og mister den røde glød, fordi mængden af kobber nedjusteres. Hvidguld bruges til smykker og ofte som alternativ til det eksklusive ædelmetal, platin. Smykker af hvidguld rhodineres ofte.

Rosaguld
Rosaguld er en legering af guld, der rummer mere kobber til sammenligning med almindelig guld og får derved sin rødlige farve, fordi mængden af sølv nedjusteres.

SHOP SMYKKER